Velebitom po izohipsi 09.02.2019

Velebitom po izohipsi

Tekst: Branka Kramarić

Fotografije: Helena Pavlović

Grupa od nas 14 krenula je 09.2.2019. na dvodnevni izlet na Velebit. Destinacija: Baške Oštarije pa po okolnim vrhovima kako prilike dopuste, ili kako odluči naša vodička Branka F.

Nakon ostavljanja stvari u (prehladnom) domu, krenuli smo na Metlu. Snijega nije bilo previše što nam je olakšalo kretanje, a srećom bilo je i dovoljno toplo da ne bude ledene kore jer dereze naravno nismo ponijeli. Put do vrha Metle savladali smo brzo i lako. Pogled s vrha bio je vrijedan uspona, prekrasan, čist, dalek….milina jedna!

Spustili smo se dijelom puta istom stazom, razdvojili se s onima koji su odlučili da im je jedan vrh dovoljan pa krenuli prema Ljubičkom brdu. S ceste smo krenuli nekom izohipsom jer je GPS pokazao da smo „samo“ 200 m udaljeni od staze ako presječemo. E, od sad mi izohipsa ima neko drugo značenje. Nakon pola sata kaže GPS još 150 m. Jeeee!!! Gore dolje po stijenama, grabi grane da zadržiš ravnotežu na skliskoj strmini…ups, suha grana…i tako još neko vrijeme dok konačno nismo izašli na čistinu s pogledom na vrh Ljubičkog brda do kojeg je još dobrano trebalo potegnuti. Na vrhu je dosta oštro zapuhalo pa se nismo zadržavali previše, nego krenuli drugim putem nazad. Kojim putem? Nema puta! Opet „na divljaka“, oštro dolje, pa po izohipsi (drugi put!!!) u potragu za stazom. Strmina, snijeg, kamenje, velika stijena koju smo uspjeli zaobići (osim Drage koji se je hrabro po njoj spustio), sve u svemu pola sata borbe s prirodom dok nismo došli na stazu. Ali tako je to kad naša Branka F. vodi izlete, uvijek uzbudljivo i zanimljivo. Ostatak puta do doma bio je šetnja nakon svega što smo savladali.

Za večeru je naravno bio roštilj koji nam je Tona ispekao (hvala Tona), druženje uz dobru kapljicu i odlazak u blago zagrijane sobe na spavanje.

Plan za drugi dan bio je Sadikovac, ali se je oblak spustio takvom brzinom da je bilo besmisleno kretati gore. Odlučili smo prošetati do Prpe i na Kubus, sjeli u aute i odvezli se tamo ali smo ušli u tako gustu maglu da smo se samo okrenuli i odustali od hodanja. Lagano smo strpali stvari u aute i krenuli doma.

Branka Kramarić

Leave a comment