Gdje je taj spomenik slovenskom tolaru?

U planu izleta Društva za 2019. godinu smo objavili poziv na jedan zimski kratki izlet u Kozjansko hribovje – Slovenija. Relativna blizina ovog pitomog gorja , vinogradski kraj , lagani planinarski putevi i naši prijatelji iz PD “Brežice” koji ove godine organiziraju pohod Po poti slovenskega tolarja već 13. put , bili su više nego dovoljni razlozi da se pridružimo ovom pohodu.

Na pohodu je ove godine sudjelovalo 139 planinara. Sudionici “marša” bili su iz vrlo različitih dijelova Slovenije, Šmarja pri Jelšah, Podčetrtka, Krška a i mi iz “Japetiča” – Samobor. Vrijeme je bilo prohladno i s malo snijega tako da uspon na Veliki Vrh (701m) nije predstavljao problem.

Interesantna crtica je da na ovom pohodu planinari hodaju za barjaktarom koji nosi Slovensku zastavu a na vrhu je mramorni spomenik bivšoj Slovenskoj valuti , tolaru. Uz zakusku na početku pohoda , nakon 10 minuta hoda , na vrhu i nakon toga uz ručak na kraju pohoda 🙂 vrijeme je brzo prošlo.

Kako bi još više uživali u prekrasnom danu , odlučili smo se prohodati dalju varijantu do starog grada Podsrede , pa smo se preko Zavetišta u Pečicama vratili natrag do Osredka i početka pohoda.

Trasa izleta: Osredek – Veliki vrh (701m) – Podsreda – Pečice – Osredek

Vodič: Neno

Datum: subota , 12.1..2019.

Leave a comment