Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik

HPD «Japetić» na Visu

Članovi našega društva ovoga su ljeta imali priliku posjetiti novootvorenu Planinarsku kuću «Sv. Andrija» na Visu kojom upravlja HPD «Hum» iz grada Visa. Do nje se dolazi planinarskom stazom broj 5, za 45 minuta laganog hoda od grada. Trasa kojom se kroči okrenuta je prema viškoj vali i zapravo je stari kameni put kojim su mještani odlazili u okolna sela iza brda Sv.Andrija (270m) ili u vinograde s njegove druge strane.
 
Vrijedni članovi planinarskoga društva «Hum» očistili su i označili zarasle putove po cijelomu otoku tako da je postao prohodan za planinarske obilaske od Visa do Komiže, i ne samo u tom smjeru. O svemu tome pričao nam je vrijedni predsjednik društva gospodin Željko Arnautović  s ponosom govoreći o trudu i poteškoćama koje su se pojavljivale u organizaciji planinarskoga života na Visu, a čija je kruna otvaranje novoga doma.
 
Dom ima 16 ležajeva, društvenu prostoriju, kuhinju i kupaonicu - sve odlično uređeno, čak iznad planinarskih očekivanja. Fotografije prikazuju i  pohod članova našega društva od Visa do Huma (585m), najvišega vrha otoka,  te do čuvene viške uvale Stinive. Planinarski putovi otoka Visa prolaze pitoresknim krajolikom obrađenih vinograda ali i onih zapuštenih, blagim padinama otočkih brdašaca, kroz šumarke rogača po čijem je brašnu otok bio znan u prošlosti.
 
Otočka udaljenost ne bi trebala biti više preprekom pod uvjetom da se vozila ostave u Splitu jer naš brodar je nemilosrdan – povratna karta za osobu i vozilo u oba smjera stoji 812kn. Zato najbolje sjesti na katamaran, platiti 52 kn do Visa i nazad te stići na otok za 1:15 h.
 

 

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Vesna Pavlin

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

na vrh članka