Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
Lovorka

Lovorka

Tamar, Jalovec i Kekecova kuća

Nakon što nam se izjalovio put na Grossglockner zbog loše prognoze, kud smo drugdje mogli otići, nego na Jalovec.

Zapeljali smo se u Tamar do pod Planicu i njenih 8 (ili 9?) skakaonica, i od tuda nastavili pješke oko 45 min do Doma u Tamaru (1108 m). Idilično mjesto na livadici, okruženo skoro okomitim stijenama, s par vodopada udaljenih na 5 minuta od doma. I s pogledom na Jalovec i Jalovčev ozebnik.

Krećemo direktno gore prema ozebniku, po napornom siparu, i za oko 2 sata stižemo do podnožja ozebnika. Budući da smo prošli put  išli desnim putem prek Kotovog sedla, ovaj put se odlučujemo ići lijevo na feratu kroz Jalovčevu škrbinu. Ulaz u stijenu začinjen je ostatkom snijega i uvijek zanimljivim prelazom sa snijega na stijenu. Slijedi najatraktivniji dio ferate, uspon kroz okomitu čvrstu stijenu do Jalovčeve škrbine. Šteta da tako kratko traje. Nakon kratkog spusta, dolazimo do stijene Goličice gdje dolazi i put od Vršića, i nastavljamo po stijeni kombinacije ferate i penjuckanja. 

Uz siparasti prekid stijene iznad ozebnika, dalje nastavljamo penjuckajući do vrha. Povremeno raspuhivanje oblaka otvara nam vidike na sve strane, gdje god pogledaš uz strmoglavu dolinu između Jalovca (2645 m) i drugih vrhova.

Kratka pauza da Božo dokrajči karmenatle s mahunama, i počinjemo put prema Zavetišću pod Špičkom (2064 m), gdje mislimo prespavati. Uživamo po atraktivno provedenom spustu po stjenovitim pobočjima i za manje od 2 sata stižemo do Zavetišča. Tamo gužva, za nas nema mjesta, tako da se nakon kratke pauze odlučujemo za spust do Vršića. Nakon 3 sata, u debeli mrak, uspijemo se dokopati Tičarjevog doma i čistih plahta.

Sutradan lagano buđenje, kavica, nikud ne žurimo jer idemo samo prek Slemenove špice natrag u Tamar. Na Slemenovoj špici (1911 m) obiđemo travnatu zaravan i mala jezerca koja su sad potpuno bez vode, saznamo da je tu bila Kekecova kuća u filmovima o Kekecu, i nastavimo mimo Črnih vod, uz kratko poplahivanje u usputnoj bistroj vodi, u Tamar. 

Na Planici živo, živo, Slovenci na 25 stupnjeva vježbaju skijaške skokove na čak 2 skakaonice!

Na turi su uživali Božo, Bambi, Tomo i Lovorka.

 

Slike

https://photos.app.goo.gl/tNeCv7r1DeJpJDeM2

 

22.07. - 23.07.2017

Prek Vrbanovih špica na Rajvinu

Nedostižne Vrbanove špice konačno su došle na red za izlet. Kroz dolinu Kot smo se dopeljali do Langarjevog rovta po solidnoj šumskoj cesti, i tu ostavili aute. Za prvi dan cilj su nam bile Spodnja (2299m) i Visoka Vrbanova špica (2406m). Prva 3 sata put vodi kroz šumu pa kroz kamenjar i Pekel, dok ne dođe na raskršće prema ferati preko Vrbanovih špica iliti osigurani put Lojzeta Rekarja. Put vodi po samom grebenu, s prekrasnim pogledima lijevo na masivnu Rjavinu, desno na travnati Cmir, i ravno na Triglav. Za nekih 3 sata smo došli do Staničeve koče (2332m), a Bambi je još skočio i na Triglav.

Sutradan smo zaokružili put preko Rjavine (2532m) i gledali greben Vrbanovih špica kako se čini malen iz ove perspektive. Rjavina je zapravo planina s 2 vrha, s razlikom od 2 metra u visini. Mi smo se popeli na jugozapadni vrh, niži, i na prijevoju između 2 vrha, skrenuli ravno niz strmu sjevernu stijenu Rjavine kroz koju je lijepo propeljana vrlo zračna ferata. Nakon nekih sat vremena, prošli smo feratu, prohopsali kratak, ali sladak fini sipar, i došli natrag u Pekel. Još dva i pol sata do auta, pivica u ledenoj Mojstrani, gdje se svi prave da nije zima, a zapravo ti je taman pernata jakna, i put pod kotače pa natrag u Samobor.

Na turi su uživali vodičica Branka, Mirjana, Helena, Viviana, Bambi i Lovorka.

Slike možete vidjeti na https://photos.app.goo.gl/zDmY7XfqmWZboNTJ3

15.07. – 16.07.2017

Zimski uspon na Triglav

Kao i svake godina, skupila se ekipa za zimski uspon na Triglav. Mirjana i Joža kao pješaci, a Bojan, Romana i ja sa skijama. Pogodili smo opet vikend sa skijaškim skokovima na Planici, ali ovaj put prolazimo glatko, bez gužve na cesti. Ulazimo u dolinu Krme, koja je potpuno okopnila i prekrivena kukurjecima.

Gužva na parkiralištu, svi su poželjeli iskoristiti dobru prognozu. Prvih sat vremena nosimo skije, a onda na izlasku iz šume, stajemo na skije (i cucke), ili kako Slovenci kažu, uprežemo pse. Pravimo pauzu kod Pastirske kolibe Prgarca, i već se od tamo vidi da na uobičajenom putu ima jako malo snijega. Skijaš, koji se taman spustio s Konjskog sedla, nas upućuje na taj put. Ne budimo lijeni, mi skijaši krećemo direktno gore pored Kurice na Konjsko sedlo, a Mirjana i Joža nastavljaju standardnom rutom. Do pola kuloara idemo na skijama, a dalje pješke jer je prestrmo. Snijeg je fino otpušten, pored nas prolazi par skijaša, i već se veselim sutrašnjem spustu. Kratka pauza na vrhu kuloara s kojeg, kao 2 točkice, u daljini vidim Mirjanu i Jožu kako isto prave pauzu ispod Kalvarje. Kalvarja je cijelom širinom isprehodana, pravo proljetno dubinsko oranje. Na završnom dijelu stavljamo srenače jer je sunce zašlo iza Triglava i snijeg je odmah promrznuo.

Na Kredarici nas već 2 sata čekaju Mirjana i Joža, troje Čeha i dvoje Slovenaca. Svi ostali su otišli. Nakon tople jote, kaže Dežurni da će nam donijeti ključ od sobe. KLJUČ! Ne sjećam se da smo inače imali ključ, ledena 302 je uvijek otvorena za putnike namjernike. Soba 106, kaže Dežurni. 106? 106! To nije 302!! Zavladalo je opće veselje i nevjerica! Dobili smo pravu sobu :-)

Nakon finog spavanja u toploj 106-ici (bezveze sam nosila vreću!), osvanulo je prekrasno sunčano jutro. Ispod nas u dolini nagnijezdili su se oblaci. Pomaknuli smo sat sa 6 na 7, i odmah se počeli žuriti jer je već 7, i već kasnimo! Snijeg je taman smrznut i krećemo prema vrhu. Srećemo samo dvoje Čeha koji se već vraćaju. Dok stižemo do Aljaževog stupa, oblaci su se navukli svud oko nas tako da ostajemo uskraćeni za raskošan vidik s vrha. Brzo se vraćamo do Kredarice i nastavljamo spust u dolinu, svako svojim putem po smjeru uspona. Do Konjskog sedla uživamo u taman omekšalom snijegu, a onda nas zatvara potpuna magla. Snijeg je ovdje smrznut, očito je ovaj dio danas ostao bez sunca. U nastavku tražimo put kroz maglu, otklizavamo niz kuloar, zapinjemo za smrznuti i razrovani snijeg. Ispod Pastirske kolibe pa sve do šume se stanje ipak popravlja, a onda još sat vremena tegljenja skija do parkinga. Mirjana i Joža su si stigli i odspavati u autu dok su nas čekali.

Sve u svemu, još jedan lijep izlet za zatvaranje zimske sezone.

Oko Krna pa na mala Vratca

Nešto se zaredalo to kretanje navečer na turu. Čuli smo da Dom na Krnskim jezerima radi i po zimi, par tjedana u ožujku, pa hajde da to provjerimo.

Krećemo u nedjelju popodne iz Zagreba, i u Lepeni, kod Doma Klementa Juga (700 m) smo u 19:30. Brzinsko pakiranje i krećemo po mulatjeri prema Krnskim jezerima. Sve je suho, snijegu ni traga. Nakon sat vremena, na oko 1000 mnv, stajem na skije i sve ide lakše. Lagano uzbrdo, cik cak po serpentinama. Prije gornje stanice teretne žičare dolazimo na usku, neugodnu priječnicu, srećom pa je mrak i ne vidi se koliki je bezdan ispod nas. Malo iza 22 h stižemo na Dom pri Krnskih jezerih (1385 m) i budimo domara. Telefon ne radi, nema signala, pa se nismo mogli najaviti. Gore smo saznali da imaju satelitsku Internet vezu (jer su uveli fiskalizaciju pa da mogu izdavat račune!) i da se može najaviti mailom, pa sad znamo za ubuduće.

Dom lijepo zagrijan, čak je toplo i u spavaonicama, a ima i tople vode. Bezveze sam nosila vreću. Imaju i jotu, gulaš, štrudl, sve što treba za ugodan višednevni boravak među snježnim vrhuncima.

Ujutro nas budi sunčano jutro i krećemo prema Krnu, Batognici, Vrhu nad Peski. Iza grebena se počinju dizati oblaci. Taman kad dosegnemo sedlo Prag (2068 m) počinje se prevlačiti magla preko sedla i zatvarati nam put za natrag. Malo čekamo u nadi da će se oblaci povući, i na kraju odustajemo od Vrha na Peski, skidamo cucke i počinjemo spust nazad prema Krnskom jezeru. Vrlo je toplo, snijeg je većinom težak, gnjilec. Lavine cure po okolnim grapicama, obrušavaju se niz stjenovite skokove čineći vodopade snijega, i tutnje cijelom dolinom.

Na Planini na Polju (1530 m) radimo pauzu na trijemu, opet nas je obasjalo sunce, i zaključujemo da je još rano (14 h) i možemo pogledati put na Grivu (1999 m) direktno iznad. Špure nema, snijeg je razmočen i bježi pod skijama. Jasno nam je da će na strmijim pobočjima biti još teže naći čvrstu podlogu i da nećemo daleko stići, pa okrećemo nazad prema jezeru i Domu.

Slijedeći dan krećemo na drugu stranu, prema Komni i Vratcima, tj Bogatinskom sedlu (1804 m) pa na Lanževicu (2003 m) kao krajnji cilj. Već nakon pola sata sva vrata prema Komni su zatvorena u oblaku pa mijenjamo plan i okrećemo prema suncu, tj Malom i Velikom Šmohoru. Dok stižemo do vrha prijevoja Prehodci (1639 m), i tu je već sve obavijeno maglom, pa odustajemo od Šmohora i vraćamo se u Dom. Kratka pauza prije spusta prema Lepeni. Opet stajem kod stupa koji mjeri visinu snijega, otopilo se najmanje 10 cm u prošlih dan i pol.

Na početku imamo odličan spust direktno ispod teretne žičare, a u nastavku dovitljivo vijuganje oko bukava i kamenja. Zadnjih sat vremena preostaje nošenje skija po suhoj mulatjeri, u društvu proljetnica i šumarica!

Sad kad znamo da Dom na Krnskim jezerima radi u ožujku (ove godine je otvoren do 02.04.), svakako ćemo iskoristiti tu opciju za još koju zimsku turu. Osim dalekih, moćnih vrhova u okolici Krna, zgodno je kombinirati i višednevne ture sa domom na Komni, pa da se povežu i dijelovi Triglavske magistrale.

Na turi su uživali Marko sa telemark skijama, Željko i Lovorka.

Kanjavec

Juhuuu, ide se na Kanjavec! Osim zadivljujućih snježnih prostranstava oko Triglava koja su sama po sebi poseban alpski doživljaj, turno skijaški uspon na Kanjavec, kao najviši vrh u Julijskim alpama koji je dosežan na skijama, je jedinstven izazov i prava poslastica. Tura je dugačka i fizički naporna, oko 35 km okolo naokolo po alpskim skrivenim kutcima, sa nekih 2200 m uspona, i onda isto toliko beskonačno spusta.

Prognoza je bila dobra, u petak nešto kiše koja prelazi u snijeg, subota i nedjelja sunčani s nešto oblačaka, lavinska opasnost 2. Mada mi je kondicija jedva dovoljna za pola te ture, predomišljala sam se ravno 5 sekundi. Pa ko bi propustio!

Plan je da se u petak popnemo po mulatjeri na Komnu, u subotu odšetamo dolinom Triglavskih jezera do Prehodavaca, a u nedjelju skoknemo na Kanjavec i za Debelim vrhom se spustimo u Staru fužinu.

Od Koče pri Savici (653 m) krećemo u petak oko 8 navečer, kiša poprilično pada, kamenje proviruje kroz snježnu podlogu tako da ne možemo ići na skijama, nego ih stavljamo na i ovako pretežak ruksak. Sve čekam da kiša prijeđe u snijeg pa da stanem na skije, ali kiša nikako da stane. Nakon trifrtalj sata nošenja ipak stavljam skije na noge pa neka mi se cucki namoče. Ramena su mi zahvalna što nose 5 kila manje i nastavljam po ostatku od 48 serpentina, kroz Pekel gdje konačno kiša prelazi u snijeg, do Doma na Komni (1520). Treba mi 3 sata i 20 min, stižem nekih 50 minuta iza ostalih, koji su, očito, u puno boljoj formi od mene. Gore je veselo društvo, nakon pive odlazimo na spavanje oko 1, a društvo nastavlja tulum.

Do jutra mi se sve osušilo na kaminu, radijatoru, u sušioni. S Komne krećemo tek oko 9, putem koji sam dobro utvrdila na turi prije 2 godine: Na Kalu, Lopučnica, Koča pri Triglavskih jezerih (1685 m), i stižemo za nekih 3 sata. Kratka pauza na suncu koje ubrzo zamjenjuju oblaci, pa čak i par pahulja snijega. Nastavljamo Dolinom Triglavskih jezerih, okruženi Velikim špičjem i Zelnaricama, do Zasavske koče na Prehodavcima (2071 m). Taj dio moramo prtiti i tražiti idealnu putanju jer više nema špure. Ja se šlepam na kraju kolone i stižem za 3 i pol sata, pol sata iza ostalih. Zimska soba, tj zasebno sklonište pored koče, je obnovljeno i lijepo uređeno, opskrbljeno sa dovoljno deka i svjetlom! Grijanja, naravno, nema, ali skupilo se nas 6 + još 3 Slovenca tako da je temperatura u skloništu bila oko ugodnih 0 stupnjeva C.

Budi nas vedro, sunčano jutro i nastavljamo uspon na Hribarice (2306 m) i Kanjavec (2568 m), pod budnim okom jednog crvenog balona koji se digao iz Trente. Kakav li je tek pogled iz tog balona!? Trebalo bi jednom isprobati i tu varijantu. Desni Kanjavec je već poskijan, stvarno nema kutka gdje Slovenci već nisu bili! Već sam potpuno iscrpljena i čekam na Hribaricama da se ostali vrate s Kanjavca. Nastavljamo spust prema mističnom Debelom vrhu, opet stavljamo cucke da priječimo njegova strma pobočja, i konačno kreće pravi spust u dolinu. Prvo prema Lazovškom prevalu (1966 m) po skorenom snijegu koji na mjestima propada prilikom zavoja, a dalje po mekšoj podlozi, taman za ugodno skijanje sve do pastirskih starinskih kućica, sada vikendica, V Lazu (1560 m). Nakon pauze slijedi još oko sat i pol hoda kroz idiličnu crnogoricu do Koče na Pl. Pri Jezeru (1453 m), pa naporan spust uskom stazicom kroz šumu, tzv rodeo, do doline Blato (1147 m). Jedva čekam da dođemo na šumsku cestu jer me nogice više ne slušaju, a i mrak se sve više uvlači u šumu. Ali ni cesta nije neka sreća, skroz ledena sa 5-10 cm dubokim kolotrazima. Kvadricepsi vrište, skijam u plugu i pravim pauze svakih par minuta. Ipak bolje i to nego da nosimo skije još tih 7 km do Stare fužine.

Mudro smo se razdvojili još na Planini Pri Jezeru, brzi Vanja je otišao naprijed po auto, i presreo nas negdje na 2 km od Stare fužine. A sad još samo 3 sata vožnje i prije 10 smo već doma!

Štajerska – raj za turno skijanje

Već je prošla polovina siječnja, a nigdje snijega. Nema ga u Sloveniji, Koruškoj, Dolomitima... Ali izgleda da ga ima u Štajerskoj! Pa zašto ne pogledati što se tamo nudi.

Ispada da daljinski imamo isto kao do Koruške ili Sella Nevee, jedino nam je čudno ići u Graz, a da nije u šoping... Pratimo prognozu cijeli tjedan, stalno je neki snijeg u prognozi, predviđaju dodatnih 20-30 cm. Jedino što je lavinska opasnost 3-4, ali bi trebala pasti na 3 u nedjelju. Zbog visoke lavinske opasnosati biramo niža brda, dobro pošumljena. Izbor pada na Kragelschinken (1845 m) i Plöschkogel (1668 m).

U nedjelju u 5 h krećemo iz Zagreba i nakon 3 sata lagane vožnje dolazimo u Leoben, carstvo piva Gösser. Snijega nigdje, više ga ima u Samoboru. Dolaskom na i skijalište Präbichl počinje padati snijeg i ulazimo u snježno carstvo Ennstaler alpa. U Eisenerzu skrećemo za Eisenerzer Ramsau i jedva se popnemo po zasnježenoj cesti do gostione Pichlerhof, ishodišta naše ture.

Na parkingu je već 30-ak auti. Ima turnih skijaša, krpljaša, sanjkaša. Super, napravit će nam špuru i nećemo morat tražit put. Prvi dio kreće po blagoj šumskoj cesti koja je utabana i namijenjena za sanjkanje. Na kraju 'sanjkališta' okrećemo strmo desno prema kućici Plöschhutte, i dalje na Plöschkogel. Na vrhu je već 5-6 ljudi, a dolaze i 4 Mariborčana. Cijelim putem idilično pada snijeg.

Kratak spust po netaknutom pršiću do prijevoja, ponovno stavljanje cucaka i traženje špure prema Kragelschinkenu. Zbog puno tragova od spusta, gubimo špuru i odlučujemo se ići direktno gore po tragovima. Jest da krepaš, al si bar brže gore. Pred vrh nas je čak obasjalo i sunce, i otvorio se pogled prema susjednim Wildfeldu i Stadelsteinu. Kratka pauza na vrhu, oblaci se opet navlače i krećemo direktno dolje niz strmu crnogoricu. Pršić ko iz snova, ima ga oko 1 metar. Prekrasno! Uvjeti kakvi se sreću jednom u par godina. Na pol spusta naletimo na grupu skijaša koja čeka helikopter za jednog povrijeđenog skijaša – otišlo koljeno. Upozoravaju nas na frišku lavinu i upućuju na sigurniji put nazad prema Plöschhutte pa dolje po smjeru uspona. S većom dozom opreza nastavljamo ujujuškati niz šumu i kroz pršić, i nakon ukupno 6 sati od polaska doskijamo do auta.

Dok se spremamo za put nazad, vidimo 3 helikoptera kako odlaze prema našim vrhovima. Išli su u potražnu akciju zbog lavina, kako smo kasnije pročitali u izvještaju. Srećom nitko nije stradao.

Kratka pauza u Leobenu da probamo Gösser direktno iz tvorničke bačve, i još oko 2,5 sata do doma. Inače, ima i Gösser muzej, ali to nismo stigli pogledati. Eto razloga da dođemo opet!

Kružna tura na Kalški greben

Krećemo usred noći u subotu, već u 4 sata, s ciljem da počnemo spust s vrha najkasnije u 11 h, i da uhvatimo dobar snijeg. Zbog rapidnog nestajanja snijega zadnjih dana, odlučili smo se za turu koja visoko starta u nadi da nećemo trebati nositi skije. Takve ture inače baš i ne volim, koje idu gore-dolje preko svih vrhova, ali ovaj put se to pokazalo dobrim izborom.

 

Kombiniramo 2 ture koje idu oko skijališta Krvavec, kako bismo iskoristili gondolu da preskočimo dio bez snijega. Kako je donji dio potpuno okopnio, prohodna je i cesta skroz do skijališta pa biramo tu varijantu. Parkiramo na pl. Jezerca (stavljena je rampa, a prolaz je 5 Eura), od koje je nekih 15 min do pl.Korošica i skijališta Krvavec.

 

Južna pobočja Zvoha su skoro sasvim okopnila tako da od auta trebamo nositi skije oko sat i pol do Planine Koren. Tu napokon stavljamo skije na noge i dalje ide sve ležernije. Penjemo se na vrh Koren (1999 m), usput se razdvajamo pa malo tražimo po makiji  na putu do gore, s vrha lijepih, ali kratkih 5 min spusta po tvrdoj podlozi  do Škrbine, pa ponovo uspon od oko sat i pol prema Kalškom grebenu (2224 m).

 

Spust počinjemo oko pola 1, snijeg je već potpuno mokar (gnjilec) na južnoj strani i koči skijanje. Odvajamo se na desno od utabane špure da nađemo prolaz preko grebenčića prema spustu u dolinu Dolga njiva.  Na dijelovima gdje tražimo put kroz makiju snijeg se toliko lijepi za skije da možemo hodati uzbrdo i bez cucaka!

 

Od Dolge njive slijedi nam opet uspon od sat vremena do skijališta. Opet stavljamo cucke na skije i po ljetnoj priječnici skoro sve prolazimo na skijama. Samo mali strmi dio moramo nositi skije i usput propadamo debelo preko koljena. Još malo priječenja, koje nas dopelja do rupe u ogradi gdje ulazimo na skijalište Krvavec. Skijalište je već prazno, zbog visokih temperatura prestaje s radom u 14 h, i imamo ga cijelog samo za sebe. Spust na divljaka do spoja sa stazom, pa opet cucke na skije i uspon skoro do vrha Krvavec, pa konačno spust po napuštenom skijalištu natrag na početak priče, pl.Korošica. Još 10-ak minuta nošenja skija do auta, što zaokružuje našu turu na 9 sati uživanja u alpskim prostranstvima i vjerojatno zadnjoj skijaškoj turi za ovu sezonu.