Zima, zima, e pa šta je.. ne boji se tko je zdrav!
Zima, zima, e pa šta je.. ne boji se tko je zdrav!
Subota 17.12.2016., jutro, pogled kroz prozor nudi samo sivilo, maglu, inje i hladnoću… brrr, možda bi najpametnije bilo ostati doma.
Tako je vjerojatno razmišljala većina stanovnika Samobora i okolice. Ali jedan mali postotak cijenjene populacije odlučio se malo drugačije provesti dan te požurio u selo Rude koje je bilo naša polazna točka za uspon na Oštrc.
Oštrc je vrh alpskog izgleda u središtu Samoborskoga gorja. Dobro je vidljiv izdaleka i prepoznatljiv je po strmim padinama na obje svoje strane. Vršni dio nije pokriven šumom, a odlikuje se velikim strminama pa se s njega pružaju široki vidici. Visok je 752 mnv.
Bilo nas je baš lijepo vidjeti, onako od 1 godine pa na više Malih planinara Samobora, te Rudarskih Eko planinara – prvašića, u pratnji roditelja i pod vodstvom učiteljice Božice, takođe naše Japetićanke, koja već drugu generaciju malih Rudara vodi na planinarske izlete po Samoborskom gorju.
Već iz centra Ruda mogli smo vidjeti brežuljke i vrhove obasjane zimskim suncem, pa je naša grupa djece u pratnji roditelja, baka, teta i tečeca krenula cestom uz brijeg.
Hodali smo prekrasnom stazom.. lišće nam šuškalo pod gojzericama, lijevo žuborio potočić, a sunce se nesmetano probijalo kroz ogoljene krošnje stabala. Djeca po šumi traže štapove, preskaču lokvice, pronalaze tragove srndaća u zamrznutoj zemlji, udišu oštar zimski zrak i dok smo okom trepnuli, već smo se našli na Velikom Dolu.
Naravno, tu smo morali napraviti pauzu, jer djeca dobro znaju što mame imaju u ruksacima.
Dalje, prema Oštrcu, staza je strmija. Tu par roditelja svoje mališane stavljaju u nosiljke, ali trogodišnjaci i oni malo stariji bez problema savladavaju visinsku razliku. Putem izmišljamo raznorazne igrice, a noge same idu!
U planinarskom domu ugodna atmosfera: topla peć, miriše juhica, krumpirići, greblica.. Tko bi odolio? Vrijeme je prekrasno, sunčano, poneke obitelji su se odlučile za ručak na otvorenom.
Nakon ručka, naši mali planinari utisnuli su svoj prvi žig u Dječji planinarski dnevnik HPSa, koji su promotivno mogli nabaviti na ovom izletu, jer je naša draga blagajnica Kinga došla do Doma na Oštrcu kako bi naši Mali planinari dobili i svoje planinarske iskaznice.
U povratku, odlučujemo se za stazu koja do Ruda vodi preko Braslovja, tako da nas cijelim putem grije sunce.
Stigli smo do auta sretni, napunjeni energijom i bogatiji za jedno novo iskustvo da pogled kroz prozor može prevariti. Ako želimo nešto doživjeti – trebamo izaći van!
 
 
Photos: Božica Grgečić, Bojan Horvat i Daniela Čupić

 

Fotogalerija