Najava izleta: Kozjak 25. i 26. ožujak

Kozjak, gledan s morske strane moćna je stjenovita barijera nad Kaštelima i Kaštelanskim zaljevom koja se ubraja među najduže stijene u Hrvatskoj. Visina same stijene varira od 50 do 250m i privlači pozornost iz daljine. Kada se Kozjak gleda s kopnene strane, to je valovita visoravan koja završava oštrim rubom, a proteže se od prijevoja Malačka na zapadu do Klisa na istočnom djelu u dužini od 16km. Prosječna nadmorska visina je 600 do 700m s najvišim vrhom Veli vrj 779m.

Planirani polazak je u subotu 25. ožujka u 6h s autobusnog kolodvora u Samoboru. Automobilima se ide do planinarskog doma Malačka i tu započinje planinarska tura sa zapadnog prema istočnom djelu Kozjaka, koja prvi dan završava u planinarskom domu Putalj.

U planinarskom domu Putalj, u kojem se poslužuje hrana i piće, predviđeno je spavanje.

U nedjelju je planirana tura istočnim djelom grebena Kozjaka. Od planinarskog doma Putalj put vodi do prijevoja Vrata na hrptu, grebenom prema vrhu Sv. Juraj i dalje prema Klisu.

 

Ukupno se predviđa do 5 sati hoda u subotu i oko 6 u nedjelju.

Povratak u Samobor u nedjelju oko 21h.

 

Predviđeno trajanje hoda: 5 do 6 sati hoda dnevno
Zahtjevnost izleta: UMJERENO ZAHTJEVNO; 5 do 6h hoda dnevno
Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima
Prehrana: Hrana iz ruksaka, u domu Putalj poslužuju se hrana i piće
Noćenje: Noćenje u domu Putalj, broj slobodnih ležajeva je ograničen
Dokumenti: Važeća planinarska iskaznica HPS-a, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica, dnevnici pl. obilaznica
Prijevoz Osobni automobili
Vrijeme i mjesto polaska: Subota 25.3.23. 6h, autobusni kolodvor Samobor
Prijave i informacije: Obavezne prijave kod vodiča zbog ograničenog broja mjesta u domu i organizacije prijevoza, dodatne informacije kod vodiča i na sastanku u četvrtak u prostorijama Društva
Organizator: HPD “Japetić”
Vodič: Helena, 098/471-878
VAŽNO: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.