Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića.

Prijava
Glavni izbornik
Polaznici škole, planinari i speleolozi SKS-a u Pećinskom parku Grabovača

9. opća planinarska škola 2016-HPD Japetić

 U organizaciji HPD Japetić i pod vodstvom voditeljice Danijele Čupić, održana je 9 opća planinarska škola za nove planinare i članove društva.

 Polaznici škole imali su prilike odslušati 10 blokova predavanja sa temama: uvoda u školu, povijest planinarstva, pl. etika, pl. organizacija, pripreme za odlazak u planinu, kretanje i boravak u planinama, opasnosti u planinama i samospašavanje, planinarska oprema, orijentacija za planinare, osnovno o alpinizmu, prva pomoć u planinama i vježbe iz prve pomoći, osnove iz speologije i GPS-a, GSS-u, planinarskim putovima, zaštiti planinske prirode, metorologiji za planinare, ishrani, viskogorskom planinarenju i ekspedicionizmu.

Osim predavanja polaznici su odradili i 6 tematskih izleta: Samoborsko gorje, Okić - alpinističke vježbe, Terihaji - orijentacija, Srednji Velebit - pećinski park Grabovača, uspon na vrh Kiza i Visibabu te noćenje u pl.domu Ravni Dabar, uspon na Risnjak i Snježnik, izlet na Hahlić. Te su tako stekli uvjete za polaganje završnog ispita.

Pojedini polaznici škole su pisali članke i svoje dojmove nakon svakog tematskog izleta:

1 izlet opće planinarske škole 2016 - tekst Ema Valentić

2 vježba opće planinarske škole Alpinizam - tekst Matea Djaković

3 vježba opće planinarske škole Orijentacija - tekst Tanja Djaković

4 vježba opće planinarske škole pećinski park Grabovača i sr.Velebit - tekst Željko Pintar

5 vježba opće planinarske škole Risnjak i Snježnik - tekst Božidar Mofardin

6 vježba opće planinarske škole Hahlić - tekst Helena Pavlović

"Ja planinarka" (osvrt na školu) - tekst Nada Kos

Završnom ispitu pristupilo je dvanaest kandidatkinja i kandidata koji su s uspjehom položili sve usmene i praktične testove i zadatke.

 Nakon svečane dodjele diploma Hrvatskog planinarskog saveza, okupljeni su se nastavili družiti uz mali domjenak u prostoru HPD Japetić.

 Zahvaljujemo Speološkom klubu Samobor na ustupljenom prostoru za održavanje predavanja i terenskoj obuci, vodičima HPD Japetić i instruktorima GSS stanice Samobor na uspješno obavljenom zadatku.

Svim novo postalim planinarima želimo puno osvojenih vrhova,da uživaju u ljepotama planinske prirode u Lijepoj našoj i šire!

 

 

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Siniša Golemović

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

na vrh članka